آش جو یکی از آش های سنتی و قدیمی ایرانی است که با روش ها و مواد بسیار متنوعی در شهرهای مختلف کشور طبخ می شود. این آش خوشمزه از نظر ظاهری شباهت زیادی به آش کشک دارد فقط در مواد کمی متفاوت است.
در تهیه آش جو می توانید از سبزی آشی خشک شده نیز استفاده کنید. برای مواد بالا کافیست ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم سبزی آشی خشک شده استفاده کنید. در صورتی که سبزی خشک شما خرد شده نیست آنرا خرد کنید و به قابلمه آش اضافه کنید.
ابتدا جو ، لوبیا چیتی و نخود را از شب قبل به صورت جداگانه در سه کاسه بخیسانید تا علاوه بر اینکه نفخشان برطرف شود ، نرم شوند و برای پخت زمان کمتری نیاز داشته باشند. در این دستور ما از عدس استفاده نکرده ایم ولی در صورت تمایل می توانید عدس هم به مواد لازم اضافه کنید.
در مرحله اول نخود و لوبیا را به همراه چند لیوان آب داخل یک قابلمه بریزید و اجازه دهید با حرارت ملایم به طور کامل بپزند. جو را هم را به همراه چند لیوان آب داخل قابلمه ای که برای پخت آش در نظر گرفته اید بریزید و روی حرارت قرار دهید.
توجه داشته باشید در این مرحله در صورتی که می خواهید آش شما طعم بهتری داشته باشد می توانید به جای استفاده از آب معمولی از آب گوشت یا قلم استفاده کنید. در صورتی که آب گوشت در دسترس ندارید می توانید از عصاره گوشت نیز استفاده کنید.
اجازه دهید جو به مدت دو تا سه ساعت با حرارت ملایم بپزد و لعاب بیندازد. پس از اینکه جو به خوبی لعاب انداخت ، نخود و لوبیا چیتی را که از قبل پخته اید به قابلمه اضافه کنید. سبزی آش را پس از پاک کردن بشویید و به صورت درشت خرد کنید.
توجه داشته باشید سبزی آشی را نباید مانند سبز خورشتی به صورت ساطوری ریز خرد کنید. در مرحله بعد سبزی آشی را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید سبزی هم بپزد. حالا باید سیر داغ و پیاز داغ را تهیه کنید برای این منظور پیازها و سیرها را پوست بگیرید.
سپس به صورت خلالی خرد کنید و به صورت جداگانه با مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شوند. در یک ساعت پایانی پخت آش نصف سیر داغ و نصف پیاز داغ را به قابلمه اضافه کنید. در این مرحله مقداری فلفل سیاه و زردچوبه نیر به آش اضافه کنید.
در ۳۰ دقیقه پایانی پخت آش کشک را کم کم اضافه کنید و آش را مخلوط کنید تا یکدست شود. پس از اضافه کردن کشک طعم آش را بچشید و در صورت نیاز مقداری نمک اضافه کنید. در مرحله بعدی نعناع خشک را با مقداری روغن تفت دهید تا نرم شود.
پس از اضافه کردن کشک اجازه دهید آش با حرارت بسیار ملایم به طور کامل جا بیفتد ، پس از اینکه آش آماده شد آنرا در ظرف مورد نظرتان بکشید و با کشک ، نعناع داغ ، باقیمانده پیاز داغ و سیر داغ به شکل دلخواه تزیین کنید.
آش جو را به صورت متداول بدون گوشت یا سیرابی می پزند اما اگر دوست دارید می توانید مانند آش هایی مثل آش کشک یا آش ترخیته از گوشت یا سیرابی در آش جو استفاده کنید. برای این منظور گوشت یا سیرابی را آبپز کنید و در میانه پخت آش به آن اضافه کنید.
برای حمایت از ما، هلوکوک را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید!
کانال تلگرام هلوکوک
holoocook_channel@