خورش ریواس یکی از خورش های محبوب ایرانی است که به دلیل اینکه ریواس همیشه موجود نیست به عنوان یک خورش فصلی شناخته می شود. خورش ریواس دستور پخت های متنوعی دارد و در برخی شهرها با مواد متنوعی مثل رب انار و لپه طبخ می شود.
ریواس خواص بسیار زیادی دارد که با تهیه این خورش می توانید از این خواص بهره مند شوید. از مهم ترین خواص ریواس می توان به جوان سازی پوست ، مبارزه با انواع عفونت ها ، پیشگیری از برخی سرطان ها و سم زدایی بدن اشاره کرد.
خورشت ریواس به صورت متداول با گوشت خورشتی که شامل گوشت گوسفند و گوساله است طبخ می شود ولی می توان آنرا با گوشت های سفید مانند گوشت مرغ و گوشت بوقلمون هم تهیه کرد. ضمن اینکه این خورش را می توانید بدون گوشت و به صورت کاملا گیاهی هم تهیه کنید.
برای تهیه خورش ریواس مجلسی ابتدا پیازها را پس از اینکه پوست گرفتید به صورت نگینی ریز خرد کنید. در ادامه یک قابلمه مناسب روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن مایع داخل قابلمه بریزید و صبر کنید تا روغن داغ شود سپس پیاز خرد شده را اضافه کنید.
پیاز را به حدی تفت دهید که نرم شود سپس مقداری زردچوبه اضافه کنید و تفت دادن را ادامه دهید تا زمانی که پیاز و زردچوبه یکدست شوند. در همین حین گوشت خورشتی را بشویید و به صورت قورمه ای ( مانند خورش قورمه سبزی ) خرد کنید.
در مرحله بعدی گوشت خورشتی را به قابلمه اضافه کنید و به همراه پیاز تفت دهید تا گوشت به طور کامل تغییر رنگ دهد و سطح آن سرخ شود. پس از اینکه رنگ گوشت تغییر کرد رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا رب به طور کامل سرخ شود.
رب گوجه فرنگی اگر به طور کامل سرخ شود روی رنگ خورش تاثیر خوبی می گذارد. توجه داشته باشید اگر رب گوجه فرنگی به خوبی سرخ نشود ممکن است روی طعم و عطر خورش تاثیر بگذارد.پس از سرخ شدن رب گوجه فرنگی چند لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید.
حرارت زیر قابلمه را کم کنید و اجازه دهید تا گوشت به آرامی بپزد. در زمانی که گوشت می پزد باید ریواس و سبزیجات معطر را آماده کنید. برای این منظور نعناع و جعفری را به صورت ریز خرد کنید و در روغن تفت دهید تا کمی سرخ شوند.
در ادامه پوست ریواس ها را با دقت جدا کنید و به صورت قطعات ۱ تا ۲ سانتی خرد کنید. ریواس را هم در مقدار کمی روغن تفت دهید تا کمی سرخ شود. پس از اینکه گوشت پخت سبزیجات را به همراه مقداری نمک و فلفل سیاه به قابلمه اضافه کنید.
در ۳۰ دقیقه پایانی پخت خورش ، ریواس را هم اضافه کنید. برای طعم دهی به خورش می توانید مقداری آبغوره هم به خورش اضافه کنید. پس از اینکه خورش به خوبی روغن انداخت و جا افتاد آنرا به همراه برنج سرو کنید.
خورش ریواس را معمولا با گوشت قرمز طبخ می کنند ، البته اگر شما منع مصرف گوشت قرمز دارید یا به هر دلیلی نمی خواهید این خورش را با گوشت قرمز بپزید می توانید آنرا با استفاده از گوشت های سفید مانند گوشت مرغ یا گوشت بوقلمون تهیه کنید.
برای دستور بالا کافیست که گوشت خورشتی را از مواد لازم حذف کنید و ۶۰۰ تا ۸۰۰ گرم گوشت مرغ یا گوشت بوقلمون اضافه کنید. روش پخت خورش تفاوتی ندارد ، ضمن اینکه این خورش با گوشت مرغ سریعتر آماده می شود.
خورش ریواس اصیل بدون لپه تهیه می شود ولی به هر دلیل که می خواهید این خورش را با لپه تهیه کنید کافیست برای دستور بالا بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم اضافه کنید. ابتدا لپه را حداقل دو ساعت در یک کاسه آب بخیسانید تا نفخش برطرف شود.
پس از اینکه گوشت خورشتی را اضافه کردید و تفت دادید لپه را آبکشی کنید و اجازه دهید آب اضافی اش خارج شود سپس به قابلمه اضافه کنید. چند دقیقه لپه را تفت دهید تا کمی سرخ شود سپس طبق مراحل بالا ادامه دستور پخت را انجام دهید.
برای حمایت از ما، هلوکوک را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید!
کانال تلگرام هلوکوک
holoocook_channel@