سیب زمینی را همه دوست دارند. مخصوصاً به صورت سرخ کرده خلالی با سس قرمز و بعضی ها هم پنیر پیتزا به آن اضافه می کنند.
اما حواستان باشد که در مصرف سیب زمینی زیاده روی نکنید. سیب زمینی یک خوراک پرمصرف در بین مردم است. در این مطلب از تک پزشک موارد مصرف و مضرات سیب زمینی را بررسی خواهیم کرد. با هلوکوک همراه باشید.
هندی ها به حدی از سیب زمینی استفاده می کنند که، آشپزی هند بدون سیب زمینی تقریبا ناقص است. سیب زمینی برای بسیاری از غذاهای سنتی ما هم یک عنصر جدایی ناپذیر است که تصور کردن غذای ایرانی بدون این اصل و عنصر نیز، امکان پذیر نیست.
اما سیب زمینی با وجود تمام خواصی که دارد می تواند گاها برای ما مضر نیز باشد. در این مطلب از تک پزشک به بررسی دلایل مضر بودن سیب زمینی خواهیم پرداخت.
یک متخصص تغذیه ماکروبیوتیک میگوید: 100 گرم سیب زمینی حاوی حدود 100 کالری است و بحث اصلی در اینجا نه خود سیب زمینی، بلکه نحوه ی تهیه ی آن است.
سیب زمینی به خودی خود سالم است، اما شیوه ی طبخ و پخته شدن آن ممکن است سالم و معقول نباشد. چیپس سیب زمینی سرخ شده، سیب زمینی رنده ای سرخ شده، جگر سرخ شده و تکه های سیب زمینی، مخصوصا به دلیل سرخ شدن آنها، دارای کالری زیادی هستند.
با تمام این تفاسیر، هنگامی که سیب زمینی بخارپز و پخته شده باشد، میتواند به اندازه ی سبزیجات محبوب شما سالم و بی خطر باشد. تاکید بر مضر بودن به دلیل کالری اضافی است که پس از سرخ کردن در روغن های تصفیه شده و چربی های مضر شکل می گیرد.
بله، سیب زمینی حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات است. اما آیا این دلیل خوبی برای حذف کردن مطلق آن از رژیم غذایی اشخاص است؟
شاید نه.
تلاش برای کاهش وزن سریع، عموما میل به پذیرفتن هرگونه گفته و شنیده ی مربوط به دوره ها و برنامه های تناسب اندام را زیاد می کند.
هنگامی که متخصصان تغذیه به شما توصیه میکنند که میزان مصرف کربوهیدرات را کاهش داده و پروتئین را افزایش دهید، مقصود کلام آنها حذف کامل مصرف کربوهیدرات نیست. درواقع، حذف کامل یک گروه غذایی در رژیم یک فرد، ابدا یک ایده ی معقول نیست.
کربوهیدرات ها برای تامین و تولید انرژی بدن به هنگام سوخت و ساز ضروری هستند. آنچه که باید به جای حذف کامل کربوهیدرات ها انجام دهید، کاهش مصرف کربوهیدرات های ساده است که فراتر از ایجاد توده ها و لکه های اضافی قند، برای بدن شما کاری انجام نمیدهند.
سیب زمینی نیز با مقدار زیاد نشاسته ی آن، به عنوان یک کربوهیدرات پیچیده طبقه بندی میشود و نیز خوردن آن در حد اعتدال، ایده ی بدی نیست.
کربوهیدرات ها، شاخص گلیسمیک را باتوجه به سرعت قندخون شما افزایش میدهند. سیب زمینی ها در طبقه بندی های غذایی، در گروه گلیسمیک های بالا قرار دارند.
سیب زمینی های بخارپز با شاخص 82 و سیب زمینی های شیرین دارای شاخص 70 هستند. به همین دلیل به افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود هنگام خوردن و اماده سازی و تهیه ی سیب زمینی، احتیاط و دقت عمل به خرج دهند.
با این وجود، غیردیابتی ها میتوانند با ترکیب سیب زمینی با غذاهایی که دارای فیبر کم، به مانند عدس، لوبیا، آجیل و سبزیجات با فیبر بالا، قدرت قند را کاهش دهند و حتی خنثی کنند.
سیب زمینی برای اشخاصی که مبتلا به قند هستند مضر است زیرا بهعلت داشتن نشاسته، قند خون را بالا میبرد و اینگونه اشخاص اگر بخواهند از فواید سیب زمینی استفاده کنند باید آن را تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کنند و یا از مصرف آن خودداری کنند.
در اینجا مساله ای وجود دارد که سیب زمینی در آن بی تقصیر است. سیب زمینی دارای کلسترول صفر است.
بله، کلسترولی که باعث تهدید قلب میشود، صرفا از طریق روغن ها و روغن های حاوی کلسترول به بدن وارد میشود. طبق کتاب غذاهای شفابخش، سیب زمینی هایی که آنتوسیانین های آنتی اکسیدانی آنها را ترمیم میکنند، حتی برای سلامت قلب هم مفید می باشند.
فرض کنید که یک بسته چیپس خریده اید و مشغول خوردن آن هستید. بدون اینکه حتی متوجه شوید می بینید که بیش از نصفی از آن را تمام کرده اید.
یکی از دلایلی که سیب زمینی را به عنوان ماده ای مضر معرفی می کند این است که معمولا بیشتر افراد به هنگامی که فراورده ای از این ماده ی غذایی مصرف می کنند، در اغلب اوقات کنترلی بر مقدار خوردن آن ندارند.
چشم سیب زمینی اصطلاحا به قسمتی از ان گفته می شود که یا فرورفته و یا جوانه زده است و سوال اصلی برای بسیاری این است که آیا این بخش از سیب زمینی سمی است و یا خیر؟
خوب، پاسخ این است که اگر چشم سیب زمینی جوانه نزده باشد می تواند مصرف شود. محققیان توصیه می کنند در صورتی که جوانه زده باشد، پس از بیرون آوردن آن قابل استفاده است که در ادامه در ویدیویی که تک پزشک برای شما آماده کرده است نشان داده شده است.
ساقه سیب زمینی، شاخه ها، برگ ها آن سمی هستند که حاوی آلکالوئیدهایی از جمله آرسنیک، کاکونین و سولانین هستند. همچنین سیب زمینی های سبز سمی هستند و معمولا علت آن می تواند قرار گرفتن طولانی در مقابل تابش مستقم نور خورشید باشد.
طبق گفته ی محققان: بهترین حالت این است که به هیچ وجه سیب زمینی هایی که از زیر پوست خراب شده اند و یا سبز شده اند را مصرف نکنید.
منبع: تک پزشک
برای حمایت از ما، هلوکوک را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید!
کانال تلگرام هلوکوک
holoocook_channel@