
گوجی بری میوه ای است که دو گونه شبیه بهم به نام های Lycium barbarum و Lycium chinense دارد و از اینها به دست می آید. این گونه ها را تنها می توان در کشورهای آسیای شرقی و کشور چین پیدا کرد. این گیاه شگفت انگیز قرن ها در طب سنتی چینی استفاده شده است.
در حال حاضر یکی از مهمترین صادرات گیاهی کشور چین پس از خانواده چای، گوجی بری می باشد. تحقیقات زیادی بر روی این گونه صورت پذیرفته است که نشان میدهد خواص گوجی برای دارای اهمیت بالایی است. با هلوکوک همراه باشید.
جلوگیری از دیابت
همان طور که می دانید دیابت یکی از بیماری هایی است که امروزه به شدت در دنیا رایج شده است و این هم به دلیل تغییر عادت های غذایی می باشد. کنترل و جلوگیری از دیابت ضروری است، زیرا این مشکل می تواند منجر به پیشرفت بیماری های دیگر مانند چاقی، بیماری های قلبی، بیماری های عروقی، سکته مغزی و بیماری های چشم شود. یکی از مهم ترین خواص گوجی بری این است که می تواند از دیابت پیشگیری کند. آخرین تحقیقاتی که در سال 2015 توسط دانشمندان چینی منتشر شده است نشان می دهد که عصاره این میوه دارای خواص هیپوگلیسمی قابل توجهی است.
کنترل سطح کلسترول
کلسترول یکی از دلایل اصلی توسعه بیماری های قلبی است. کلسترول باعث ایجاد ساختارهای پلاک مانندی در رگ های خونی و شریان های حیاتی بدن می شود که می تواند مانع جریان خون شود. این امر به نوبه خود منجر به تندتر پمپاژ شدن قلب می شود. با افزایش فعالیت قلب، این عضو ضعیف شده و به همین دلیل بیماری های قلبی خود را نشان می دهند. برای شروع، کلسترول از دو نوع است. یکی از آنها HDL یا کلسترول چربی بالا است که کلسترول خوب محسوب می شود و دیگری LDL یا کلسترول کم چربی است که کلسترول بد می باشد. این LDL یا کلسترول بد است که پلاک را تشکیل می دهد و منجر به ضعف قلب می شود. مطالعات اخیر نشان داده است که خواص گوجی بری میزان کلسترول LDL را کاهش می دهد.
ادامه مطلب -> کلیک کنید
بررسی خواص شگفتانگیز نعنا هندی بر روی سلامتی
از بین بردن رادیکال های آزاد
رادیکال های آزاد مهم ترین دلیل برای ایجاد بیماری های مزمن بشمار می روند. این ملکول ها، با اکسیده کردن سلول های بدن، آنها را به بافت های سرطانی تبدیل می کنند یا اینکه به طور کلی آنها را از بین می برند. آنتی اکسیدان ها مهم ترین دشمن رادیکال های آزاد محسوب می شوند چرا که می توانند فعالیت این ملکول ها را خنثی کنند. تحقیقات نشان می دهد که مصرف گوجی بری ممکن است در کاهش بیماری های مرتبط با رادیکال های آزاد کمک کند. آنتی اکسیدان موجود در این میوه نیز در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند.
محافظت از سلول های مغزی
جالب است بدانید که رادیکال های آزاد می توانند به نورون ها و یا سلول های مغزی حمله کنند و این سلول های مغزی آسیب دیده می توانند بیماری های نورولوژیک را ایجاد کنند. این بیماری ها را می توان به راحتی با استفاده از خواص گوجی بری موقف کرد. عصاره این میوه دارای فعالیت عصبی معنی دار است. تیم تحقیقاتی دریافتند که گوجی بری دارای اثرات ضد پیری است و آن را به عنوان یک دارو پیشگیرانه توصیف کرده اند.
خواص گوجی بری و پوست
به علت تخریب لایه اوزون در نقاط مختلف جهان، تابش اشعه ماوراء بنفش یکی از تهدیداتی است که همه ما با آن مواجه هستیم. پوست ما، به عنوان وسیع ترین اندام، در معرض بیشترین خطرات قرار دارد چرا که در طول روز بارها با این اشعه ها درگیر است. متاسفانه این امر می تواند منجر به مشکلات شدیدی مانند سرطان پوست شود. ما می توانیم این خطرات را با استفاده از این میوه کاهش بدهیم. مطالعات نشان می دهد که این میوه به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی، التهابات پوستی را برطرف می کند.
حفظ سلامت کبد
کبد یکی از اندامهای مقاوم در بدن ما است و می تواند خود را از مواد شیمیایی، رادیکال آزاد و آسیب های فیزیکی محافظت کند. گوجی بری به طور سنتی در طب چینی برای درمان بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. پزشکان اعتقاد دارند که عصاره این میوه می تواند عملکرد کبد را بهبود بخشیده و آسیب های رادیکال های آزاد را بکاهد.
8 فایده دیگر گوجی بری
مواد مغذی گوجیبری:
گوجیبری خشک شده حاوی کالری، کربوهیدرات، چربی، فیبرهای خوراکی، قند و پروتئین است. مواد معدنی و ویتامینهایی که در گوجیبری یافت میشوند شامل: سدیم، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، سلنیوم، ویتامین C، کاروتین، تیامین، ریبوفلاوین، لوتئین، لیکوپن، زیکسانتین، پلیساکاریدها، بتااین و پپتدوگلیسینها میشود.
گوجیبری برای سلامتی فواید زیاد و مهمی دارد که یا برخی از آنها اینجا آشنا میشویم:
پیشگیری از دیابت
دیابت یکی از بزرگترین بیماریهایی است که در عصر مدرن گریبان گیر بشر شده است. پیشگیری و درمان دیابت در زمانهی ما بسیار مهم شده، چون اگر جلوی این بیماری گرفته نشود منجر به سایر بیماریهای خطرناک مانند چاقی مفرط، بیماریهای قلبی، بیماریهای عروقی، سکته و بیماریهای چشم میشود. یکی از مهمترین خواص گوجیبری توانایی آن در کنترل و مدیریت دیابت است. تحقیقات اخیر نشان دادهاند که مشتقات این میوه حاوی مقادیر قابلتوجهی از مواد کاهندهی قند خون است.
کلسترول یکی از عوامل اصلی بروز بیماریهای قلبی است. کلسترول ساختارهای پلاک مانندی را در عروق و رگهای خونی ایجاد میکند که مانع جریان آزادانهی خون میشوند. درنتیجه قلب مجبور میشود با شدت بیشتری عملیات پمپاژ را انجام دهد که این خود باعث ضعیفتر شدن قلب میشود و ممکن است به حملهی قلبی منجر شود. دو نوع کلسترول وجود دارد؛ یکی HDL یا کلسترول چربی پرتراکم است که کلسترول خوب محسوب میشود و نوع دیگر LDL یا کلسترول کم تراکم است که کلسترول بد به شمار میآید. این LDL یا کلسترول بد است که موجب شکلگیری پلاک و تضعیف قلب میشود. تحقیقات اخیر نشان دادهاند مصرف گوجیبری میزان کلسترول بد خون را کاهش میدهد.
حفاظت از سلامت قلبی و عروقی
رادیکالهای آزاد میتوانند به قلب هم مانند سایر ارگانهای بدن حمله کند. البته این فرآیند در طول زمان رخ میدهد، ولی انجام اقدامات پیشگیرانه در برابر آن ضروری است. گوجیبری حاوی آنتیاکسیدانهایی است که میتوانند از قلب در برابر حملهی رادیکالهای آزاد محافظت کنند. پژوهشهای زیادی نشان دادهاند که مصرف گوجیبری و مشتقاتش نقش قابلتوجهی در مقابله با رادیکالهای آزاد دارند.
حفظ سلامت بدن
مصرف گوجیبری موجب ارتقاء سلامت عمومی بدن و حفظ سلامت آن میشود. نتایج یک تحقیق نشان میدهد که مصرف گوجیبری عملکرد دستگاه گوارش را بهبود میدهد و موجب کاهش استرس و خستگی میشود. این میوه بر دستگاه عصبی و عملکرد روانی انسان هم اثرات مثبتی میگذارد.
خواص ضد سرطانی
گوجیبری در روزگارهای باستان فقط بهعنوان غذا استفاده نمیشده بلکه چینیها در طب سنتیشان از آن برای درمان سرطان استفاده میکرده اند. تحقیقات علمی امروزی هم خواص ضد سرطانی متعددی را در گوجیبری کشف کرده است. مواد ضد سرطانی گوجیبری را بر روی سلولهای سرطانی انسان آزمایش و مشاهده کردهاند که اثرات کنترلی قابلتوجهی بر رشد آنها دارد. وقتی از ترکیبات مشتقهی گوجیبری بر روی سلولهای سرطانی استفاده شد، سلولهای سرطانی دچار آپوپتوسیس یا مرگ ناگهانی سلولی شدند.
حفاظت از سلولهای مغزی
رادیکالهای آزاد میتوانند به سلولهای عصبی و مغزی حمله کنند و موجب بروز بیماریهای مختلف دستگاه مغز و اعصاب شوند. مصرف مداوم گوجیبری میتواند به شکلی مؤثر از بروز این بیماریها جلوگیری کند. تحقیقات نشان دادهاند مواد موجود در گوجیبری اثرات محافظتی قابلتوجهی بر دستگاه مغز و اعصاب دارند. برخی پژوهشگران معتقدند گوجیبری حاوی اثرات ضد پیری است و آن را بهعنوان دارویی بازدارنده از فرآیند پیری پیشنهاد کردهاند.
بهبود کیفیت خواب
در طب سنتی گاهی از گوجیبری بهعنوان داروی خوابآور و کاهندهی استرس استفاده میکنند. پژوهشها نشان دادهاند مصرف گوجیبری در انسان میتواند بدون هیچ عارضهی جانبی بدی، کیفیت خواب را به میزان قابلتوجهی بهبود دهد.
افزایش کمیت و کیفیت اسپرم
گوجی بری ازنظر طب سنتی چین یک داروی مقوی قوهی باه و قوای جنسی است. تحقیقات دانشمندان امروزی هم نشان داده که گوجیبری میتواند موجب کاهش آسیبهای بیضهها شود و تعداد اسپرم و کیفیت تحرک آنها را بالا ببرد.
بهبود قدرت بینایی
گوجیبری به علت داشتن خواص آنتیاکسیدانی موجب بهبود قدرت بینایی هم میشود. آنتیاکسیدانها از چشمها در برابر رادیکالهای آزادی که ممکن است به قدرت بینایی آسیب بزنند یا موجب بروز آب مروارید و دیگر اختلالات بینایی شوند محافظت میکنند.
عوارض جانبی گوجیبری
اگرچه گوجیبری فواید فراوانی برای سلامتی انسان دارد، اما لازم است در مورد عوارض جانبی آن هم هشیار باشیم.
واکنشهای آلرژیک: گوجیبری برای برخی از مردم حساسیتزاست و میتواند موجب واکنشهای آلرژیکی مانند آنژیوادم صورت، تنگی نفس، کهیر، خارش دهان یا گوشها یا زیر بغل، خارشهای پوستی، آنافیلاکسی و انواع دیگر واکنشهای آلرژی شود.
وارفارین: گوجیبری ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد و موجب خونریزی شود. وارفارین ازجمله داروهایی است که با گوجیبری تداخل دارد. وارفارین یک داروی ضد انعقادی است و مصرف همزمانش با گوجیبری ممکن است به خونریزی منجر شود. بیمارانی که وارفارین مصرف میکردهاند و همزمان گوجیبری خوردهاند گزارش کردهاند که دچار خوندماغ، کبودی و خونریزی مقعدی شدهاند. علاوه بر وارفارین کسانی که داروهایی مثل آسپیرین، هپارین، ایبوپروفن و ناپروکسین مصرف میکنند هم نباید گوجی بری بخورند.
سایر داروها: گوجیبری ممکن است با برخی داروهای خاص آنتیبیوتیک، آنتیویروس، ضد سرطان، ضدافسردگی، داروهای پایین آورندهی کلسترول، داروهای تقویت دستگاه ایمنی و داروهای ضد پوکی استخوان هم تداخل داشته باشد. مصرفکنندگان این داروها از خوردن گوجیبری پرهیز کنند. هرگونه استفادهی دارویی از گوجیبری باید بعد از مشورت با پزشک باشد.
منبع: تک پزشک