پیاز جزو سبزیجات بسیار قدیمی و پرمصرف است که تقریباً در تمام غذاها از آن استفاده می شود. هم به صورت خام و هم به صورت پخته مصرف فراوانی در بین خانواده ها دارد.
پیاز در میان مردمان فقیر در سراسر دنیا که می توانستند به راحتی از این گیاه ارزان برای خوش طعم کردن غذاهایشان استفاده کنند شهرت پیدا کرد. اما آیا چقدر از خواص پیاز می دانید؟ پیاز سرشار از خواص مفید درمانی است که در چند جمله نمی گنجد. با هلوکوک همراه باشید.
پیاز از قدیمی ترین سبزیها و صیفیجات در دنیا و ایران است که خاستگاه اصلی آن ایران و افغانستان ذکر شده است. پیاز به خانواده آلیاسه (Alliaceae) متعلق است و گیاهی است دو ساله با رشد بوتهای ضعیف، برگهای استوانهای شکل تو خالی که در سال اول با توجه به طول روز مورد نیاز خود تشکیل سوخ (Bulb) داده و در سال دوم با کشت سوخها و پس از ظهور ساقه (های) گل دهنده و چترها تولید بذر مینماید. مهمترین فاکتورهای محیطی مؤثر در تشکیل سوخ درجه حرارت و طول روز است و بر این اساس ارقام پیاز به سه گروه شامل ارقام روز بلند، روز متوسط و روز کوتاه تقسیم بندی میشوند. اهمیت این موضوع در تعیین زمان مناسب کاشت است به طور مثال برای کاشت ارقام روز بلند مانند قرمز ایلخچی به طور معمول فروردین ماه اقدام به کاشت میشود. این محصول سه هزار سال قبل از میلاد مسیح در مصر کشت شده و بر اساس برخی اسناد کارگرانی که در ساختن اهرام مصر فعالیت میکردهاند از پیاز به عنوان غذای اصلی استفاده میکردند. مصری ها نه تنها بعنوان پول از آن استفاده می کردند بلکه بر سر قبر شاهان می گذاشتند و این به منزله هدیه ای برای مرده بشمار می رفت که این هدیه اهمیت روحی برای مرده در زمان زندگی پس از مرگ او داشت.
پیاز در طول زمان نه تنها در آشپزی بلکه خاصیتهای درمانی آن مورد توجه قرار گرفته است. در اوایل قرن ششم به عنوان دارو در هند استفاده می شد. هندیها در استفاده پیاز شهرت داشتند. در یونان باستان آن را با مخلفات اضافی مخلوط می کردند چون مردم آن را خیلی تند و تیز نمی دانستند، با این حال، بخاطر بوی بدآن ، پیاز در میان مردمان فقیر در سراسر دنیا که می توانستند به راحتی از این گیاه ارزان برای خوش طعم کردن غذاهایشان استفاده کنند شهرت یافت. پیازها بعنوان یک گیاه بی قید و شرط در ترکیبات مواد غذایی بسیاری از کشورهای اروپایی در دوره قرون وسطی مورد استفاده قرار می گرفت و بعدها بعنوان یک صبحانه سالم و کلاسیک استفاده می شد. کریستف کلمب پیاز را به هند غربی آورد. پرورش آنها در سرتاسر نیمکره غربی گسترش یافت. امروزه چین، هند، ایالت متحده آمریکا، روسیه و اسپانیا از تولیدکنندگان برتر پیاز هستند.
دریافت مقدار زیادی از پیاز موجب کاهش قند خون میشود. بنابراین بیماران دیابت ی میتوانند با خیال راحت پیاز بخورند. تحقیقات پزشکی نشان میدهد که پیاز دارای مادهای به نام آلل پروپیل است که با افزایش انسولین موجب کاهش قند خون میشود. پیاز همچنین خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوبی از کرومیوم، یک ماده معدنی مفید است که به سلولها کمک میکند تا به انسولین پاسخ بدهند. یک فنجان پیاز خام حاوی بیش از ۲۰ درصد مواد معدنی مفید و مهم برای بدن است.
پیاز خواص ضد کلسترولی دارد. این خاصیت پیاز مدیون خواص آنتی اکسیدانی و امگا ۳های موجود در آن است. در واقع پیاز به کمک امگا۳های خود به کاهش میزان تری گلیسیرید خون کمک می کند. تری گلیسیریدها چربی هایی هستند که بدن به عنوان انرژی از آن ها استفاده می کند. هنوز به طور دقیق ارتباط بین تری گلیسیرید و کلسترول مشخص نشده است اما متخصصان بر این باورند زمانی که میزان تری گلیسیرید بالا می رود میزان کلسترول خوب کاهش می یابد و به این ترتیب کلسترول بد خطرناک تر شده منجر به بسته شدن رگ های خونی می شود.
مصرف منظم پیاز، همانند سیر میزان کلسترول و فشارخون بالا را کاهش داده و از بیماری آترواسکلروز یا سختی عروقی و دیابت و بیماری های قلبی جلوگیری میکند. این اثرات پیاز به دلیل وجود مواد سولفور، کرومیوم و ویتامین ۶B موجود در آن است که با کاهش میزان مادهای به نام هموسیستئین از خطر سکته و حملات قلبی کم میکند تحقیقات دانشمندان روی افرادی که از پیاز بیشتری استفاده میکردند نشان میدهد پیاز، چای، سیب و کلم بروکلی که سرشار از فلاونوئیدها هستند تا ۲۰ درصد از خطرات بیماریهای قلبی کم میکند.
طبق تحقیقات دانشمندان، مصرف منظم پیاز البته دو تا چند بار در هفته، به طور واضح خطر سرطان روده بزرگ را کم میکند. پیاز سرشار از فلاونوئیدها است و از رشد تومورها در حیوانات جلوگیری میکند بنابراین میتواند سلولهای روده بزرگ را از آسیب حفظ کند. پختن گوشت با پیاز میتواند به کاهش مواد سرطانزا که در هنگام پخت گوشت در حرارت ایجاد میشوند، کمک کند. تحقیقات دانشمندان حاکی از آن است که پیاز اثرات حمایتی و مهمی در پیشگیری از گسترش سرطان روده بزرگ دارد.
شیر تنها ماده غذایی موثر در تقویت سلامت استخوانها نیست. پیاز هم مانند شیر میتواند در نگهداری سلامت استخوانها موثر باشد. به نوشته مجله غذای آمریکا، پیاز فعالیت استئوکلاست ها (سلول هایی که باعث از بین رفتن استخوان) میشود را مهار میکند. پیاز اثرات سودمندی هم برای زنان دارد. زنانی که در معرض خطر پوکی استخوان هستند و یا در دوران یائسگی قرار دارند میتوانند علاوه بر شیر از پیاز هم کمک بگیرند. داروی آلندرونات که توسط پزشک برای پیشگیری از کاهش توده استخوانی تجویز میشود مانند پیاز فعالیت استئوکلاست را کاهش میدهد. با این تفاوت که این دارو ممکن است عوارض جانبی کمی داشته باشد اما عارضه جانبی پیاز تنها بوی پیاز در تنفس است. البته دقت کنید که هیچگاه نباید بدون نظر پزشک دارویی را مصرف و یا آن را قطع کنید.
مواد ضدالتهابی متعددی که در پیاز وجود دارد باعث کاهش علایم مربوط به بیماریهای التهابی مانند درد، تورم و آرتروز میشود و بیماریهای آلرژی مانند آسم و بیماریها احتقانی دستگاه تنفس مانند سرماخوردگی با مصرف پیاز بهتر میشود. پیاز و سیر هر دو حاوی موادی هستند که آنزیمهایی را که پروستاگلندینهای التهابی ایجاد میکنند را مهار میکنند. بنابراین به مقدار زیادی میتوانند التهاب را کاهش بدهند. اثرات ضدالتهابی پیاز نه تنها به دلیل ویتامین C موجود در آن بلکه به دلیل وجود مواد دیگری به نام ایزوتیوسیانیدها است. در مجموع میتوانیم بگوییم که فلاونیدهای موجود در پیاز میتوانند بسیاری از باکتریها را از بین ببرند و خوردن آنها در فصول سرد و هنگام سرماخوردگی بسیار مفید است.
اگر چه این خاصیت پیاز به پای سیر نمی رسد اما باید بدانید که پیاز به گردش خون بهتر کمک زیادی می کند. نتایج یک پژوهش انگلیسی نشان می دهد افرادی که روزانه سوپ پیاز می خورند کمتر دچار انباشتگی جرم در رگ های خونی شان می شوند. البته مطالعات در این زمینه همچنان ادامه دارد. در واقع پیاز حاوی آنتی اکسیدان ها و ترکیبات سولفیدی (گوگرددار) است و برای همین برای رگ ها مفید است. همچنین باید بدانید که این ماده غذایی مفید حاوی امگا ۳ نیز هست که میزان کلسترول خون را پایین می آورد. پتاسیم موجود در آن، نمک بیش از اندازه ی بدن را دفع می کند و برای همین قلب و رگ های خونی را در سلامت نگه می دارد. حتماً سر سفره پیاز خام داشته باشید. در تهیه ی سالادهایتان از این ماده ی غذایی غافل نشوید. توجه داشته باشید پیاز خام حاوی آنتی اکسیدان های بیشتری است.
اصلاً هر ماده ی غذایی که باعث لاغری شود عزیزتر است. اگر می خواهید لاغر شوید پیاز را وارد برنامه ی غذایی تان بکنید. اول به خاطر این که پیاز حاوی فیبر است. فرقی نمی کند که خام باشد یا پخته! فیبرهای موجود در آن داخل دستگاه گوارش حجیم می شود و برای همین احساس گرسنگی را کاهش می دهد. این ماده ی غذایی همچنین ادرار آور است و به دفع سموم بدن کمک می کند. در نهایت باید بگوییم که پیاز میزان تری گلیسیرید خون را کاهش می دهد. تری گلیسیریدها چربی های انباشته شده در بافت های چربی بدن هستند که در شکم، ران ها و غیره انباشته می شوند. فرقی نمی کند چه پیازی باشد! اگر می خواهید لاغر شوید پیاز سفید، قرمز، زرد، خام و پخته میل کنید. توجه داشته باشید که در پخت آن از روغن بیش از حد استفاده نکنید.
براساس تحقیقی کلینیکی که در سال ۱۹۹۰ در داکوتای شمالی انجام شد، زنانی که رژیم غذایی غنی از منگنز دارند، کمتر دچار علایم نشانگان قبل از قاعدگی مثل دردهای شکمی یا بدخلقی می شوند زیرا پیاز یکی از منابع خوب منگنز به شمار می رود و این ماده معدنی مانند یک ضددرد عمل می کند.
خوردن پیاز خام به همراه غذا ، مخصوصا برنج. پیاز برای هضم غذا بسیار مفید است و بدن را قوی میکند. برای همین سعی کنید حتما در غذا های دیر هضم از این گیاه استفاده کنید. پیاز خاصیت ضد باکتری دارد پس سعی کنید در حین مسافرت حتما پیاز بخورید. کسانی که سنگ کلیه دارند میتوانند طبق توضیحاتی که در مطلب خواهیم داد از شربت پیاز استفاده کنند.
پیاز هم مانند سیر بر فعالیت ۲ نوع آنزیم که سبب ایجاد التهاب و تحریک پذیری پوست می شود، تاثیر گذاشته و با کاهش یا متوقف کردن فعالیت این دو آنزیم می تواند پوستی زیبا و بدون چین و چروک به ما هدیه دهد. پیاز علاوه بر دارا بودن ویتامین C و آنتی اکسیدان، حاوی ترکیباتی است که خاصیت ضدالتهابی دارد و موجب تقویت کلاژن سازی در پوست شده و در نتیجه از شل شدن و افتادگی پوست جلوگیری و آن را سفت می کند.
یکی از خواص پیاز، خاصیت آنتی اکسیدانی آن است .همانطور که می دانید ،آنتی اکسیدان ها تاثیر بسزایی در مراقبت از پوست دارند. آنتی اکسیدان های موجود در پیاز با رادیکال های آزادی که باعث ایجاد چین و چروک می شوند مقابله کرده و پوست شما را از چین و چروک محافظت می کنند.
پیاز مانند سیب دارای نوعی آنتی اکسیدان به نام کرکتین است. تحقیقات پژوهشگران که نتایج آن در سال ۲۰۰۷ منتشر شد، نشان داد کرکتین تاثیر ویژه ای بر کاهش فشارخون دارد و از تخریب دیواره عروق پیشگیری می کند و به این ترتیب خطر بروز بیماری های قلبی- عروقی را کاهش می دهد.
بیشتر ما از بوی تند پیازها اطلاع داریم. آیا می دانستید که این بو سلاح مخفی پیازها در مقابل ویروس ها و باکتری ها می باشد؟ این بوی تند به خاطر وجود ترکیبات سرشار از سولفور می باشد که به افزایش سلامتی و تندرستی بدن کمک می کنند. بوی تند پیاز باعث ریزش آب از چشم و بینی می شود و آن در نتیجه تحریک سیستم ایمنی بدن به منظور مبارزه با عفونت باکتریایی یا ویروسی می باشد. این کار به بدن کمک می کند تا ویروس را دفع کرده و از افزایش التهاب جلوگیری کند.
عصاره پیاز چون دارای اسیدهای گیاهی است روی پوست می تواند پیلینگ مناسب انجام دهد، یعنی باعث ریزش و رفع لایه سلول های مرده و کراتینی پوست شود و این فعالیت، شادابی پوست را فراهم می آورد که ثمره این عملکرد داشتن پوستی بدون لک، جوش، تمیز و با طراوت بوده که در بررسی ها و تحقیقات به اثبات رسیده است. بعد از شستن پوست اگر لازم باشد بهتر است به مقدار لازم کرم گیاهی روی پوست مالیده شود. البته پوست های چرب معمولا نیاز به کرم ندارند.
یکی دیگر از ترکیبات پیاز کرومیم (chromium) است. یکی از عوامل مهم در بروز آکنه وجود باکتری است که کرومیم می تواند میزان آلودگی های باکتریایی را کم کرده و به کمتر شدن آکنه کمک کند. بنابراین، با وارد کردن این ماده غذایی در رژیم غذایی روزانه خود می توانید پوستی شاداب و زیبا داشته باشید.
# برای تقویت نیروی جنسی چه زن و چه مرد گوشت را همراه پیاز زیاد بپزید.
# پیاز پخته همراه با چربی دفع کننده اخلاط سینه میباشد.
# زیاده روی در خوردن پیاز موجب تشنگی، استفراغ، تیرگی چهره و حتی فراموشی می شود.
# پیاز به علت داشتن گوگرد ضد عفونت خون است. وقتی گوگرد وارد خون و ریهها گردد با عفونتهای مجاری تنفسی، مانند آسم ، برونشیت و گریپ و غیره مبارزه می کند.
# یک پزشک هندی به نام مِنون در پی تحقیقات دو ساله ی خود در دانشکده ی پزشکی، دانشگاه نیوکاسل انگلستان، اعلام نمود که: پیاز خام، پخته و یا سرخ کرده از تشکیل لخته های خون در رگ ها جلوگیری نموده و مانع از بروز سکته ی قلبی و مغزی می شود.
# پیاز قادر است که کلسترول و چربی های خون را کاهش داده و از انعقاد خون داخل رگ ها جلوگیری نماید.
# پیاز قادر است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.
# برای درمان زردی پیاز را در سرکه سیب پخته میل کنید.
# برای درمان ورم طحال به روش ۲۵ استفاده کنید.
# اگر کسی دچار هاری شد یعنی سگ هار او را گاز گرفت، روزانه حدود ۳۰۰ گرم آب پیاز همراه آب به مدت ۳ روز بخورد در عین حال جهت زدن واکسن از پزشک فراموش نکند.
# یک روش دیگر برای سوختگی، آب پیاز را با عسل مخلوط کرده بهصورت مرهم روی سوختگی بمالید.
# کسانی که میخواهند چربی خونشان کم شود روزانه ۶۰ گرم پیاز خام بخورند.
# جا دارد یک دستور علمی زیبا از حضرت رسول(ص) در این جا در رابطه با پیاز نوشته شود. در هر شهری که وارد شدید قبل از هر چیز از پیاز و سبزیهای آن شهر بخورید ایمن میشوید از دردهای آن شهر، ناراحتیها را بیرون کرده نیروی عضلانی و قوه شما را تأمین خواهد نمود و برای تب نافع است.
# برای درمان چین و چروک پوست صورت یک پیاز را خرد کرده زیاد درشت یا ریز نباشد با یک لیوان آب بپزید تا آب لیوان به نصف برسد، صبح ناشتا بنوشید اگر حساسیت داشتید منصرف شوید.
# مخلوطی از آب پیاز و عسل، ناراحتی سرماخوردگی، سرفه، گلودرد، حساسیت، تب و … را برطرف می کند.
# قرار دادن برش های پیاز روی پیشانی، از بروز عارضه جانبی تب پیشگیری می کند.
# مصرف روزانه یک عدد پیاز، بی خوابی یا اختلال خواب را برطرف می کند.
# با افزایش ترشح معده، ناراحتی گوارشی را برطرف می کند.
# پیاز از لخته شدن خون جلوگیری میکند در نتیجه برای امراض وخیم قلبی بسیار مفید است.
# کسانی که دستگاه هاضمه ضعیفی دارند کمتر پیاز استفاده کنند.
# کسانی که تب دارند پیاز داغ را روی شکم خود بگذارند وقتی سرد شد از روی شکم بردارند.
# برای معالجه ترک دست و پا پیاز را رنده کرده دست خود را داخل آن بگذارید روزی ۲ بار این عمل را تکرار کنید.
# کسانی که ناخن های آنها درد میکند پیاز را در آتش یا در فر پخته ضماد پیاز پخته را روی ناخنها بگذارند.
# بهخاطر وجود گوگرد در پیاز برای تقویت سلسله اعصاب بسیار مفید است.
# ترکیبات شیمیایی که در پیاز وجود دارد از لخته شدن خون جلوگیری میکند این ترکیبات مانع تجمع پلاکت در شریانها و همچنین تشکیل لخته های خونی در سیاهرگ که دو عامل موثر در بروز سکته های قلبی و مغزی است ؛ می شوند
# پیاز از قدیمی ترین سبزی هایی است که بشر استفاده می کند. از این سبزی نه تنها برای طعم دادن به غذا، بلکه حتی برای بسیاری حکم طلا داشته و آن را در داد و ستدهایشان به کار می برده اند .
# ارزشی که قدیما برای پیاز قائل بودند، بی دلیل نیست زیرا تحقیقات گسترده پژوهشگران در دهه اخیر از حقایق جالبی در این زمینه پرده برداشته است. اگر از افرادی هستید که علاقه ای به مصرف پیاز ندارند، حتما این مطلب را بخوانید.
# گرفتگی بینی و سردرد برای هیچکس خوشایند نیست. خوردن پیاز باعث نرم شدن مخاط بینی شده و از جدی تر شدن مشکلات سینوسی جلوگیری می کند. پیاز سبب تخلیه مخاط های سینوسی می شود.
# پیاز در درمان بی خوابی سودمند است.
# کسانی که قند خونشان کمتر از حد طبیعی است از خوردن پیاز خودداری کنند.
# برای درمان میگرن پیاز خام را له کرده بر پیشانی بگذارید.
# برای ساکت کردن سوزش گزش زنبور از ضماد پیاز استفاده کنید.
# از بروز پوکی استخوان پیشگیری می کند.
# التهاب ایجاد شده در مفصل ها را برطرف می کند.
# مالیدن مخلوطی از آب پیاز و زردچوبه، لکه های تیره روی پوست را از بین می برد.
# تقویت کننده حافظه و سیستم عصبی است.
# اگر پیاز پخته گرم را بر روی دمل قرار دهید باعث باز شدن آن میشود.
# برای درمان بواسیر پیاز پخته را بهصورت ضماد در محل بگذارید.
# برای تحریک میل شهوت تخم پیاز را کوبیده همراه نبات روزی یک قاشق چایخوری میل شود.
# برای رفع بوی پیاز بعد از خوردن کمی گردو بجوید.
# برای جلوگیری از خونریزی بینی پیاز را بهصورت برش برش درآورده به پشت گردن خود بمالید.
# کسانی که دچار ورمهای مفصلی مخصوصاً ساق پا میباشند از شربت پیاز بهخصوص خود پیاز استفاده کنند.
# برای درمان دندان درد پنبهای را با آب پیاز آغشته کرده روی دندان بگذارید.
# برای درمان درد گوش پیاز پخته را که در فر پخته شده باشد با کمی گره مخلوط کرده داخل یک پارچه بگذارید و پارچه را در سوراخ گوش قرار دهید پس از ساکت شدن درد پارچه را بیرون آورید.
# برای درمان تنگی نفس آب پیاز + آب لیمو همراه آب مخلوط نموده میل شود. لیمو یک عدد + آب پیاز ۲ قاشق + آب یک لیوان.
# برای رفع گرفتگی صدا پیاز را زیر آتش یا در فر پخته با کره مخلوط نموده میل شود.
# خوردن پیاز باعث میشود که رنگ چهره باز و جذاب گردد به خاطر همین خانمهایی که میخواهند چهرهای قشنگ و زیبا داشته باشند همراه غذا پیاز بخورند.
# کسانی که درد سیاتیک دارند محل درد پیاز رنده شده را بهصورت ضماد بگذارند.
# پیاز درمان کننده کمبود ویتامین ث میباشد.
# فیتوکمیکال موجود در پیاز عملکرد ویتامین C را در بدن بهبود می بخشد.
# کروم آن باعث تنظیم قندخون می شود.
# قرن هاست که از پیاز برای کاهش التهاب و درمان عفونت استفاده می شود.
# مصرف پیاز خام، میزان کلسترول مفید را افزایش می دهد و در نتیجه باعث حفظ سلامت قلب می شود.
# ترکیب قوی موجود در آن به نام کورستین، نقش چشمگیری در پیشگیری از سرطان دارد.
# روی گزیدگی زنبور، بلافاصله آب پیاز بمالید تا درد و سوزش آن تسکین پیدا کند.
# با از بین بردن رادیکال های آزاد، خطر بروز زخم معده را کاهش می دهد.
# برای بیماری برص پیاز کوبیده با عسل و نمک و باروت مخلوط نموده بهصورت مرهم بگذارند.
# پیاز برای بیماران ریوی و عفونت مفید است.
# به خاطر فسفری که در پیاز وجود دارد برای کسانی که کار فکری دارند و سخت میخوابند بسیار مفید است.
# کسانی که ورم پروستات دارند از شربت پیاز استفاده کنند روزی ۴ قاشق با یک لیوان آب.
# پیاز دندانها را محکم و از نرمی استخوان جلوگیری میکند.
# برای درمان تبهای تیفوئیدی پیاز را رنده کرده و پاها را تا قوزک پا در پیاز رنده شده بخوابانید حدود ۲ تا ۳ کیلو پیاز لازم است.
# کسانی که دیفتری گرفتهاند از آب پیاز بهعنوان ضدعفونی کننده استفاده کنند آب پیاز را با آب رقیق کرده و غرغره کنند و استنشاق نمایند کودکانی که توان استنشاقی ندارند داخل دهان را با یک پنبه آغشته به آب پیاز رقیق شده با آب بشویند و از آب پیاز خیلی رقیق شده چند قطره در بینی کودک بچکانید برای کودک قطره کلروسدیم بهتر است (آب نمک).
# برای سردردهای عصبی پیشانی را با آب پیاز رنده شده کمپرس کنید.
# برای درمان سوختگیها پیاز رنده شده را با نمک دریایی مخلوط کنید بهصورت ضماد روی پوست بگذارید.
# بهخاطر پتاسیمی که در پیاز وجود دارد مقوی قلب میباشد.
# پیاز را در خاکستر داغ یا در فر پخته سپس بهصورت ضماد کف پا بگذارید برای امراض قلبی مفیداست.
# اگر گوش شما وزوز میکند پنبه آغشته به آب پیاز را در گوش بگذارید.
# همیشه همراه برنج پیاز بخورید زیرا در مغز برنج مادهای است که نابود کننده ویتامین ب میباشد و پیاز مانع آن میشود.
# برای اینکه پشه از اطراف تخت شما دور شود پیاز را برش زده و اطراف تخت خود بگذارید.
# کسانی که تصلب شرائین دارند از پیاز پخته استفاده کننده و سعی کنند مواد گیاهی را بیشتر از مواد غیرگیاهی استفاده کنند.
# برای زیبایی چهره آب پیاز یک قاشق + آب شاهی یک قاشق با کمی آب بنوشید.
# برای رفع لکههای قهوهای صورت آب پیاز یک قاشق + آب خیار یک قاشق با کمی عسل مخلوط کرده به مدت ۳ تا ۴ ساعت روی پوست بگذارید، سپس بشویید.
# خوردن پیاز از بیماری جذام جلوگیری میکند.
# برای کسانی که آلبومینوری دارند (این بیماری با وجود آلبومین در ادرار تشخیص داده میشود علت آن احتقاق یا تورم و التهاب کلیهها است که برای پیدایش موانعی در جریان گردش خون به وجود میآید، این بیماری در دوران حاملگی در بیماران قلبی، ریوی و کبدی بروز میکند). برای درمان این بیماری پیاز را جزء برنامه غذایی خود قرار دهید همچنین شبها سعی کنید غذاهای سبک مخصوصاً میوه بخورید.
# هنگام حملههای عصبی پیاز را دو قسمت نموده جلوی بینی بگیرید و نفس عمیقی بکشید.
# برای درمان گرفتگی صدا پیاز در برگ کلم پیچیده در خاکستر آتش یا فر پخته نموده سپس با روغن زیتون مخلوط کرده میل شود.
# کسانی که بیماری قند دارند پیاز خام را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
# پیاز به علّت داشتن فسفر ، کارهای فکری را آسان می کند.
# برای افرادی که دچار بی خوابی هستند، مفید است و در صورت مصرف زودتر خواب به سراغ آنها خواهد آمد.
# پیاز، برای کودکان کم رشد و پیرمردان ضعیف مفید است.
# برای جلوگیری از خون دماغ می توانید چند قطره سرکه را روی پیاز رنده شده بریزید و آب آن را در بینی بچکانید، تا از خونریزی جلوگیری نماید.
# پیاز لثهها را تقویت می کند و رنگ چهره را روشن می سازد.
# پیاز سرشار از ویتامینهای A و B و C می باشد ونیزدارای آهن، آهک، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، گوگرد، ید،سلنیوم، سیلیس و قند است که به طور مستقیم جذب بدن می شود.
# پیاز خام، برای پوست، موهای سر، کلیهها و مثانه مفید است.
# پیاز پخته، ملیّن (نرم کننده) است و برای کسانی که رودهی ضعیفی دارند، غذای مناسبی است. البته سرخ کردن پیاز با روغن، آن را سنگین می نماید، مگر آنکه زیاد سرخ نشود و روغن کمی مصرف گردد.
# پیاز نیز مانند سیر خاصیت ضدعفونی دارد و قادر است از تجمع پلاکت ها جلوگیری کند و در تجزیه ی فیبرین(لخته ی خون) دخالت نماید.
وجود ترکیبات گوگردی در پیاز، موجب جلوگیری از تجمع پلاکت ها شده، از لخته شدن خون داخل رگ ها پیشگیری می نمایند.
# آب پیاز برای دندان درد مفید است. برای تسکین درد باید آب پیاز را روی دندان ریخت و کمی نگاه داشت، این عمل را میتوان با پنبه انجام داد.
# خوردن پیاز همراه با غذاهای چرب، مخصوصاً در مهمانی ها یا مسافرت ها، سبب هضم چربی ها می شود.
,خواص سبزیجات، خواص میوه جات ،خواص خوراکیها،سبزیجات
# در استعمال خارجی، پیاز پخته، تسکین دهنده ی سوختگیها و بواسیر است.
# مرهمی که از پیاز خام رنده شده درست می کنند اگر به پایین شکم بگذارند، خروج ادرار را آسان میسازد و اگر بر روی پیشانی گذاشته شود سردردهای شدید نیمه ی سر و سردردهای عصبی را آرام میکند.
# تحریکی که در هنگام پوست کندن پیاز حاصل می شود، دردهای شدید نیمه ی سر ( میگرن ) را بر طرف کرده و زکامی را که تازه شروع شده است از بین می برد.
# برگ های سبز پیازچه که بیش تر هنگام بهار یافت می شود، دارای مقدار زیادی ویتامین C است.
# پیاز،تقریبا تمام خواص سیر را در معالجه ی فشارخون، مرض قند، درمان بیماری کرمک و غیره را دارد.
# مصرف پیاز پخته، باعث لینت یا نرمی مزاج میشود.
برای برطرف کردن بوی بد پیاز بعد از مصرف آن، می توانید یک عدد گردو یا مقداری نان سوخته میل نمایید و یا چند عدد باقلا را جویده و مدتی در دهان نگاه دارید.
# استفاده از پیازی که با چربی پخته شده باشد، برای دفع اخلاط چسبنده از سینه مفید است.
# مصرف پیاز پخته با چربی برای رفع یبوست و نفخ رودهها مفید است. برای این منظور پیاز را با ملایمت بپزید و در هنگام پختن به تدریج به آن کره اضافه نمایید و سپس مصرف کنید.
# اگر ورقههای نازک پیاز در شیر، پخته و مصرف شود، برای درمان دردهای حاصل از قولنج رودهها و ناراحتیهای شکم مفید است.
# پیاز پخته، حبس البول و کم شدن ادرار را شفا می دهد و ادرار آور خوبی است.
# مصرف پیاز پخته به هر شکل که باشد برای رفع ناراحتی های روحی مفید است.
# مصرف پیاز پخته شده در سرکه، برای تقویت هاضمه، زردی (یرقان) ، ورم طحال و استفراغ صفراوی مفید است.
# تخم پیاز طبیعت گرم دارد و خوردن ۴ تا ۵ گرم آن برای تحریک نیروی جنسی موثر است.
# قرار دادن پیاز پخته و گرم در محل سوختگی و یا قرار دادن آن در محل بواسیر اثر شفا بخش دارد، زیرا خون را به طرف سطح پوست انتقال داده و از تجمع خون در رگ های بواسیری می کاهد.
# اگر با آب پیاز چیزی روی کاغذ بنویسید، دیده نمی شود ولی همین که آن را گرم کنید و حرارت دهید، کلمات ظاهر می گردد.
# دانشمندان علم گیاهشناسی معتقدند که، مصرف پیاز خام برای رفع ناراحتیهای حاصل از آشامیدن آبهای مختلف در هنگام مسافرت و جلوگیری از ناراحتیهای ناشی از هوای آلوده، مفید میباشد.
# برای برطرف ساختن صدای داخل گوش میتوان پنیه ای را به پیاز آغشته کرد و در گوش قرار داد. به زودی صدای گوش شما برطرف می شود.
# خوردن پیاز خام در روز خستگی شما را برطرف می نماید و اعصاب را تسکین می بخشد.
# برای معالجه ی ترک خوردگی دست، یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به مدت ۱۲ دقیقه روی دست خود بمالید. اگر هر روز دو بار این کار انجام شود، ترک های دست شما بهبود خواهد یافت.
# برای معالجه ی ورم و آماس بدن می توان ۲عدد پیاز را رنده نمود و یک لیتر شیر که به جوش آمده است را داخل آن ریخت و پس از ۲۴ ساعت که دم کشیده و سرد شد، آن را صاف نمود و هر روز سه لیوان کوچک از آن را نوشید.
# برای درمان نیش زنبور و مگس می توانید یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به صورت پماد و مرهم روی محل نیش زدگی بگذارید. پس از مدتی ورم کم شده و درد تسکین پیدا می کند.
# برای معالجه ی کورک و دمل نیز می توان از روش بالا سود جست.
پیاز به دلیل داشتن موادی از جمله پروستاگلاندین ها، رگ های خونی را گشاد می کند و موجب کم شدن فشار خون می شود.
# پیاز دارای مخمر است که برای آسان نمودن هضم نشاسته مفید است. باید توجه داشت هضم پوست های نازکی که ورق پیاز را پوشانده خیلی دشوار است و باید هنگام مصرف آن را جدا نمود.
# پیاز اشتها آور و کاهش دهنده ی ناراحتیهای مربوط به نفخ شکم و غیره است.
# پیاز برای پیش گیری از ابتلا به تصلب شرایین هم به کار می رود. سازمان بهداشت جهانی مصرف پیاز را برای درمان نارسایی های رگ های خونی سالمندان توصیه نموده است.
# پیاز به واسطه ی داشتن انسولین گیاهی، موجب شفای بیماری دیابت می گردد، پس برای اشخاص مبتلا به بیماری قند مضر نیست.
# پیاز دارای هورمون دیاستازی است که غدد اشک و آمیزشی و گوارشی را تقویت می کند. این مواد در اثر حرارت از بین می روند. بنابراین پیاز پخته در نیروی جنسی و هاضمه تأثیری ندارد و اشک آور هم نیست.
# بو کردن آب پیاز به ویژه زمان پوست گرفتن آن، برای به هوش آمدن فردی که سست یا بی هوش شده و همچنین برای رفع تشنج ، بسیار مفید است.
طرزتهیه شربت پیاز: آب پیاز ۱۰۰ گرم + آب ۴۰۰ گرم + شکر ۴۰۰ گرم را جوشانده تا بهصورت شربت درآید:
#برای درمان آنژین یا گلودرد پیاز پخته را له کرده و گرماگرم دو طرف گلو قرار دهند همچنین شربت پیاز هم بخورند.
#پیاز از سرطان پیشگیری میکند.
#برای برطرف کردن ازدیاد فشارخون هفته در میان از شربت پیاز روزی ۳ قاشق استفاده شود.
# شربت پیاز آلبومین ادرار را برطرف میکند و کسانی که مبتلا به ورم کلیه هستند درمان میشود.
# کسانی که شاشبند (حبسالبول) هستند پیاز خام را له کرده بهصورت مرهم زیر شکم بگذارند و روزی ۳ قاشق شربت پیاز همراه آب بخورند.
# کسانی که شکم آنها آب آورده است پیاز خام یا شربت پیاز استفاده کنند و همچنین پیاز پخته را بهصورت مرهم روی شکم بگذارند.
#کسانی که دچار بیماری سیروز هستند از شربت پیاز و پیازخام استفاده کنند.
#کسانی که سرطان کبد دارند پیاز را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
#بیماران ورم عضله قلب (میوکاردیت) روزی ۳ قاشق غذاخوری شربت پیاز همراه آب بخورند.
#بیماران ذاتالجنب یا پلورزی از شربت پیاز استفاده کنند.
#کسانی که دردهای عصبی دارند پیاز یا شربت آن را بخورند.
پیازهایی انتخاب کنید که تمیز هستند و شکل خوبی داشته باشند و هیچگونه شیار یا شکافی روی آنها نباشد و پوستشان ترد و خشک باشد. آنهایی که جوانه زده اند یا نشانه هایی از کپک دارند را انتخاب نکنید. همچنین پیازهای درجه ۲ که لکه هایی صاف دارند و گردن آنها مرطوب و دارای لکه های سیاهی هستند را انتخاب نکنید چون اینها نشانه فاسد شدن هستند. مدت زمان ذخیره سازی پیازها به نوع آنها بستگی دارد. آنهایی که خیلی بدبو هستند مثل پیاز زرد را می توان مدت زمان بیشتری به نسبت نوع شیرین آن مثل پیاز سفید نگهداری کرد. همه پیازها را باید جدا از سیب زمینی نگهداری کرد، چون آنها رطوبت و گاز اتیلن را به خود جذب می کنند که باعث فساد پیازها می شوند. باقیمانده پیاز خرد شده را باید در یک کیسه پلاستیک یا یک ظرف در دار نگهداری کرد و بایستی تا یکی دو روز آینده استفاده شوند، چون پیازها اکسیده می شوند و مواد غذایی خود را سریعاً از دست می دهند. پیاز پخته در یک ظرف کیپ بهتر مزه خود را حفظ می کند و میتوان آن را تا چند روز نگهداری کرد. هرگز آنها را در یک ظرف فلزی نگهداری نکنید چون این کار باعث تغییر رنگ آنها می شود. می توان پیاز پوست گرفته و خرد شده را فریز کرد ولی این کار باعث می شود که بعضی از طعمهای خود را از دست بدهند.
پیاز هایی که پوست نرم دارند و یا حالت خیسی و رطوبت در ناحیه سر دارند و یا دارای لکه هستند، خراب هستند. بهترین دما برای نگهداری پیاز، دمای اتاق است. نباید پیاز را در نور خیلی زیاد نگهداری کرد. بهتر است پیاز در جایی قرار گیرد که تهویه کافی وجود دارد و مدت نگهداری پیاز بستگی به نوع پیاز دارد. پیازهای تند که به رنگ زرد هستند را میتوان به مدت طولانیتری نگهداشت اما پیازهایی که طعم شیرین دارند مانند پیازهای سفید، زودتر خراب میشوند. در صورتی که نیمی از پیاز را استفاده کردهاید و بقیه آن باقی مانده است، میتوانید آن را درون پلاستیکی قرار داده و در حدود یک هفته در یخچال نگهداری کنید اما در صورتی که آن را به قطعات ریز درآوردهاید و رنده کردهاید، باید ظرف یکی دو روز استفاده کنید چون سریعا اکسیده میشوند و مواد مغذی خود را از دست میدهند. پیازها باید دور از سیبزمینی قرار داده شوند چون میتوانند رطوبت سیب زمینی و گاز اتیلن را جذب کنند و این باعث میشود که زودتر فاسد شوند. پختن پیاز بهترین راه نگهداری پیاز با طعم و مزه خوب است، پیاز پخته شده و تفت داده شده را تا چند روز هم میتوان نگهداشت اما این پیاز به اندازه قبل خاصیت ندارد. پیاز را نباید در ظروف فلزی نگهداری کرد چون رنگ خودش را از دست میدهد.
پیازی خریداری کنید که سالم و جوانه نزده باشد؛ در ضمن برای نگهداری آن مانند سیب زمینی، مکانی تاریک و به دور از رطوبت را انتخاب کنید. بعضی افراد پیشنهاد می کنند برای انبار پیاز در شرایط فوق، آنها را به حالت وارونه به صورتی که قسمت ریشه آن به سمت بالا قرار گیرد نگهداری کنید. از مصرف پیاز بریده شده خودداری کنید، زیرا جاذب میکروب است مگر اینکه روی نیمه باقی مانده کمی کره یا روغن بمالید که هم مدت بیشتری تازه می ماند و هم میکروب موجود در هوا را به خود جذب نخواهد کرد.
پیازدارای مواد گوگردی است که این مواد خواص مختلفی از خود نشان میدهند که یکی از آنها اشک آور بودن است. زمانی که پیاز را برش میدهیم، سلولهای پیاز باز میشوند. این سلولها دو بخش دارند: بخش آنزیمی که به آلیناز معروف است و بخش گوگردی. آنزیم آلیناز، ترکیبات گوگردی پیاز را تجزیه کرده و ترکیبات ناپایدار گوگردی ایجاد میکند که به گاز فراری تبدیل میشوند. این گاز که حاوی ترکیبات گوگردی است، وارد هوا میشود و به چشم انسان میرسد (البته ابتدا وارد مجرای بینی میشود). در چشم انسان، این گاز با آب واکنش نشان داده و اسید سولفوریک تولید میکند. اسید سولفوریک، بر پایانههای اعصاب چشم اثر کرده و سبب سوزش چشم میشود. در نهایت در پاسخ به این سوزش، غدد اشکی، اشک ترشح میکنند که این ماده گوگردی به همراه اشک از چشم خارج شود. قطرات اشک میتوانند تنها چند ثانیه پس از برش پیاز ظاهر شوند.
اگرچه ما معمولاً اشک آوری پیاز را دوست نداریم و باعث ناراحتی ما میشود، اما این خاصیت پیاز آن را در برابر موجودات ریز زنده ی خارجی حفاظت مینماید. زمانی که پیاز را برش میدهیم،گازی که حاوی ترکیبات گوگردی است، وارد هوا میشود و به چشم انسان میرسد. در چشم انسان، این گاز با آب واکنش نشان داده و اسید سولفوریک تولید میکند. اسید سولفوریک، بر پایانههای اعصاب چشم اثر کرده و سبب سوزش چشم و در نهایت ریزش اشک میشود.
روشهایی برای کاهش اشک آوری پیاز وجود دارد که عبارتند از :
۱- قرار دادن پیاز در یخچال قبل از پوست کندن آن. زمانی که پیاز را داخل یخچال قرار میدهیم، خنک شدن پیاز، ترکیب اشک آور آن را ضعیف میکند و دیگر پیاز زیاد اشک را در نمیآورد.
۲- پوست کندن پیاز در آب. همچنین زمانی که پیاز را زیر آب پوست میگیریم، بخش اعظم ماده اشک آور پیاز با آب شسته میشود و از خاصیت اشک آور بودن آن کاسته میگردد.
۳- خیس کردن پیاز و دستان پیش از بریدن پیازهم مفید به نظر میرسد. با این عمل، بخشی از گاز تولید شده با رطوبت دستان شما و همچنین رطوبت پیاز، واکنش نشان داده و شدت سوزش چشم کمتر خواهد بود.
۴- به علاوه نفس کشیدن تنها از راه دهان در طول پوست گرفتن و خرد کردن پیاز هم روش خوبی است.
پوست کندن پیاز کار بسیار دشواری است ؛ به طوری که اغلب از آن فرار می کنند و حاضر به پوست کندن پیاز نیستند .اما چند راه ساده هست که می توان از بو، سوزش چشمها و جاری شدن اشک جلوگیری کرد:
۵- قسمت ریشه پیاز را نگیرید و از سر پیاز آن را ریز کنید.
۶- پیاز را در یخچال قرار دهید و پس از چندساعت آن را ریز کنید.
۷- به هنگام خردکردن پیاز، دهان خود را ببندید.
۸- پیاز را هنگام پوست کندن زیر شیر آب سرد بگیرید.
۹- پیازهای خیلی تند را یک ساعت در آب سرد خیس کنید، پیاز شیرین می شود.
خیلی ها از ترس بوی دهان از مصرف پیاز خام خودداری می کنند. با این حال مقابله با بوی بد دهان بعد از خوردن پیاز خام کار چندان سختی نیست. کافی است مقداری جعفری، موز یا کیوی میل کنید. بعد از مصرف سیر یا پیاز مقداری جعفری خام بجوید. خواهید دید که موثر واقع می شود.
مواد موجود در ۱۰۰ گرم پیاز عبارتند از :
کروم ۲۴٫۸۰ میکرو گرم
ویتامین C10.24 میلی گرم
فیبر ۲٫۸۸ گرم
منگنز۰٫۲۲ میلی گرم
ویتامین B60.19 میلی گرم
تریپتوفان۰٫۰۳ گرم
فولات۳۰٫۴۰ میکروگرم
پتاسیم۲۵۱٫۲۰ میلی گرم
فسفر۵۲٫۸۰میلی گرم
مس۰٫۱۰ میلی گرم
منبع: تک پزشک
برای حمایت از ما، هلوکوک را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید!
کانال تلگرام هلوکوک
holoocook_channel@